Privatna ordinacija Praxis dr. Pecar
Adresa
Ćumurija 3
Sarajevo
Telefon
++ 387 33 445 219
++ 387 61 108 219
E-mail
info@praxis.ba
Pon - Pet: 13 - 19h
Jedna subota 9 - 13 h
nedjelja neradna

Akupunktura

Akupunktura je metoda tradicionalne kineske medicine koja se primjenjuje oko 5000 godina. Medicinska akupunktura je terapijski postupak u kojem se tanke akupunkturne iglice ubadaju na različita mjesta po tijelu. Kod medicinske akupunkture odabir akupunkturnih tačaka svodi se na kombinaciju tradicionalnog kineskog pristupa uz odabir tačaka koje su anatomski i neurološki povezane sa izvorom bola.
Medicinska akupunktura se pokazala korisnom u poticanju mišićne relaksacije, modulacije boli, a povoljan utjecaj na neuroendokrini odgovor rezultira relaksacijom i dobrim osjećanjem.
U cilju liječenja akutnih i hroničnih tegoba medicinsku akupunkturu praktikuju doktori tradicionalne kineske medicine, uz odgovarajuću edukaciju iz ove oblasti i doktori alopatske medicine i stomatolozi, a ovisno od aktuelne zakonske regulative u pojedinim državama i drugi zdravstveni radnici.


Koje su indikacije za medicinsku akupunkturu?

Istraživanja su dokazala da je akupunktura izuzetno korisna u liječenju bolnih sindroma akutnog ili hroničnog karaktera (kičme, bolova u ramenu, osteoartritisa koljena, tendinitisa, alergijskog rinitisa, sinuzitisa i glavobolje (migrena). Kao što je ranije spomenuto, medicinska akupunktura pomaže u ponovnom uspostavljanju normalne nervne provodljivosti i mišićnog tonusa, poboljšava protok krvi i dovodi do smanjenje bola.
Tretman akupunkture traje ovisno o bolnom stanju i trajanju simptoma 20-30 minuta, a broj apliciranih iglica prilagođava se individualno,

Je li akupunktura bolna?

Obzirom na individulanu toleranciju za bol, reakcija na akupunkturu se razlikuje od pacijenta do pacijenta. U principu akupunktura je bezbolna i većinu iglica ne osjetimo prilikom uboda, iako se se na pojedinim mjestima na tijelu može osjetiti kratkotrajna trenutna bol manjeg intenziteta i pacijenti povremeno mogu reagovati s pojačanim znojenjem, umorom i nesvijesticom.