Privatna ordinacija Praxis dr. Pecar
Adresa
Ćumurija 3
Sarajevo
Telefon
++ 387 33 445 219
++ 387 61 108 219
E-mail
info@praxis.ba
Pon - Pet: 13 - 19h
Jedna subota 9 - 13 h
nedjelja neradna

Trakciona inverziona terapija (ekstenzija) kičmenog stuba

Ova metoda može znatno da pomogne oslobađanju od mnogih vrsta tegoba sa leđima. Inverziona terapija koristi gravitaciju da radi u vašu korist tako što stavlja vaše tijelo u obrnut položaj u odnosu silu gravitacije, tj. uz pomoć inverzionog stola tijelo se pozicionira u položaju naglavačke. Inverzija izdužuje kičmu, povećava prostor između pršljenova, čime se smanjuje pritisak na diskove, ligamente i korjene nerava što dovodi do reduciranja tegoba.

Terapija ultrazvukom

Terapija ultrazvukom je oblik liječenja kojim se napojedine dijelove ljudskog tijela djeluje zvučnim talasima frekvencije iznad 20 kHz. Prolaskom valova kroz tkiva stvara se toplotni efekat, koji se manifestuje u povećanju lokalne cirkulacije i izmjeni materija. Ultrazvuk djeluje i mehaničkim putem izazivajući mikromasažu mekih struktura i kavitaciju. Time se pospješuje elastičnost i prokrvljenost mekih tkiva, dok ubrzana izmjena materija stimuliše brži oporavak. Primjenjuje se kod upalnog i degenerativnog reumatizma, povreda mekih tkiva, prijeloma kostiju (ubrzano stvaranje kalusa), hronično izmjenjenih i upaljenih zglobova, zglobnih čahura, tetiva, ligamenata i mišića, zatim kod kontraktura zglobova, bolnih stanja koštano-mišićnog sistma kao i neuralgija različitog porijekla. Tretman treba izbjegavati kod akutnih povreda mekih tkiva i u bilo kojim stanjima gdje ultrazvučni valovi mogu uzrokovati ili povećati krvarenje. Trajanje procedure je u rasponu od 5-10 minuta dok je frekvencija, dok je doziranje prilagođeno vrsti oboljenja ili povrede.

Elektrostimulacija

Elektrostimulacija je terapijski postupak primjene električnih impulsa u svrhu izazivanja mišićne kontrakcije. Aparat za elektrostimulaciju se sastoji od dijela u kome se proizvodi odgovarajući oblik električnih impulsa i kožnih elektroda kojima se impulsi prenose na podrućje određenog živca ili mišića. Impulsi mogu biti pravouglog oblika koji se primjenjuju kod mišića kod kojih je zbog inaktiviteta došlo do smanjenja mišićni mase a pri tome imaju očuvanu inervaciju. Trougli impulsi se upotrebljavaju kod stanja u kojima je usljed oštećenja perefernih nerava došlo do ispada funkcije mišića. Postupak se sastoji od aplikacije kožnih elektroda na podrućje zahvaćenog mišića ili živca putem kojih se pušta odgovarajući tip električnih impulsa. Intenzit impulsa se dozira na osnovu subjektivnog osjećaja ili do momenta izazivanja mišićne kontrakcije. Trajanje procedure se uglavnom dozira prema stanju mišića ili do pojave znakova zamora istih. Elektrostimulacija se izvodi kod povreda lokomotornog sistema u kojima je došlo do oštećenja funkcije ili smanjenja mišićne mase i kod oštećenja perifernih nerava i moždanog živca n. Facialis-a. Kontraindikacije za izvođenje postupka su povreda, krvarenje, strano tijelo ili maligni procesi podrućja koje se tretira, osobe s pacemakerom ili dekompenzacijom srca ili kod krvarenja ili sklonosti krvarenju.

Kinesio taping

Primjena tzv. kinesio traka je metoda rehabilitacije osmišljena da bi olakšala i ubrzala tjelesne procese zacjeljivanja povreda dajući podršku i stabilnost mišićima i zglobovima bez ograničavanja opsega pokreta, istovremeno dajući pojačanu sposobnost manipulacije mekim tkivima da bi se pojačali efekti drugih oblika terapije. Najčešći korisnici kinesio tapinga su sportisti, stoga predstavlja sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima, ali se često koristi i u svim bolnim sindromima u cilju olakšanog izvođenja određenih pokreta uz smanjen bol i radi stabilizacije postignutih efekata rehabilitacije.

Edukacija pacijenata

Edukacija pacijenata s ciljem njihovog daljeg provođenja u kućnom programu, jer svaki pacijent treba biti upoznat sa svojim zdravstvenim problemom kako bi ga zajednički što lakše i brže riješili. Tjelesna vježba, vježbe istezanja i jačanja kroz individualni pristup u radu s pacijentom, sastavni su dio fizikalne terapije kao glavni preduslov prevencije, stabilizacije i dugoročnog održavanja fizikalnom terapijom postignutih efekata.

Medicinska masaža

Medicinska masaža je tehnika koja uključuje procjenu stanja, manipulaciju i pomjeranje mekih tkiva koštano-mišićnog sistema. Meka tkiva koja obuhvatamo su koža, potkožno tkivo, fascije, mišići, tetive, zglobne čahure i ligamenti. U skladu s vrstom tkiva koje tretiramo može biti površna ili duboka masaža. Prvenstveno koristimo tehnike ciljane masaže, koja može biti kombinovana s ultrazvučnom ili nekom drugom fizikalnom terapijom u cilju relaksacije koštano mišićnog sistema i okolnih mekih tkiva. U ponudi su i medicinske masaže leđa i cijelog tijela, kao i sportska masaža s neutralnim ili aromatskim uljima, analgetskim gelovima i balzamima na biljnoj bazi.

Efekti medicinske masaže su:
  Povećanje lokalne cirkulacije i metabolizma mekih tkiva, koje se postiže mehaničkim pritiskom na tkiva uzrokujući širenje krvnih sudova i povećanje protoka krvi. Ubrzana cirkulacija potiče bolju izmjenu materija i odvod završnih produkata metabolizma.
  Poboljšanje tonusa kože i potkožnog tkiva
  Smanjenje bola i napetosti mišića i trajanja bolnih stanja i povreda
  Smanjenje stresa organizma

Medicinsku masažu primjenjujemo kod svih bolesti i povreda koštano-mišićnog sistema u svrhu smanjenja bola i napetosti mišića, povećanja elastičnosti mekih tkiva, poboljšanja pokretljivosti zglobova, smanjenja neurološkog bola i povećanja raspoloženja pacijenta. Može se koristiti kao zasebna terapijska interevnecija ili u sklopu rehabilitacijskog programa pojedinca.

Magnetoterapija

Magnetoterapija je procedura fizikalne terapije koja predstavlja primjenu elektromagnetonog polja u terapijske svrhe. Djelovanje elektromagnetnog polja se najviše ogleda na ćelijskom nivou, odnosno utiče na izmjenu svojstava i procesa ćelija. Primjena magnetnog polja dovodi do povećanja cirkulacije i metabolizma, čime se poboljšava oksigenacija i regeneracija tkiva. Naročito povoljno djeluje na tkiva koja izmjenu materija ostvaruju difuzijom (hrskavično i koštano tkivo). Magnetoterapiju koristimo kod bolnih stanja srednjeg i donjeg dijela leđa, upalnog reumatizma, degenerativnih procesa zglobova, traumatskih edema mekih tkiva, fraktura kostiju, povreda mekih tkiva. Doziranje magnetnog polja zavisi od vrste oboljenja i dijela tijela koje tretiramo. Vremensko trajanje je od 15 do 30 minuta. Oprez je potreban kod oboljenja srca, na područjima gdje povećanje cirkulacije može rezultirate pogoršanjem stanja pacijenta ili kod osoba kojima je za rad srca potreban pacemaker

Četverostanične galvanske kupke

Četverostanične galvanske kupke su terapijska procedura gdje primjenjujemo istosmjernu galvansku struju stalne jačine u svrhu liječenja. Mogu biti dvostanične ili četverostanične u zavisnosti da li tretiramo dva ili četiri ekstremiteta. Procedura se izvodi tako što pacijent u sjedećem položaju uranja podlaktice i/ili potkoljenice u vodom napunjene plastične kade. Zatim postepeno povećavamo intenzitet galvanske struje do momenta kada pacijent osjeti senzacije koje nalikuju mravinjanju, peckannju, čak i laganom osjećaju trnjenja po koži. Postupak traje između 15 i 20 minuta. Galvanska struja djeluje na vazomotorne živce u smislu da povećava širenje krvnih sudova, zatim poboljšava cirkulaciju i metabolizam čime se normalizuje ph mišića i time smanjuje bol. Povećava se provodljivost motornih živaca i poboljšava resorpcija posttraumatskih edema. Galvanske kupke se primjenjuju u slučajevma reumatskih oboljenja koje nisu u akutnoj fazi, kod bolesti krvnih sudova, polineuropatija, radikularnih oblika diskus hernije, ili kao uvod u tretman oštećenja perifernih živaca. Proceduru ne smijemo primjenjivati u slučaju bolesti ili defekata kože na mjestu primjene, dekompenzacije srca, malignih oboljenja, krvarenja ili skolonosti krvarenju, zatim kod osoba sa pacemakerom ili postojanja metala u segmentu koji tretiramo.

Kineziterapija

Kineziterapija (terapija pokretom – vježbe) je dio fizikalne medicine i rehabilitacije koja koristi pokret u svrhu rehabilitacije. Pored koštano-mišićnog sistema kineziterapija se koristi kod povreda ili oboljenja svih organskih sistema ljudskog tijela. Cilj kineziterapije je direktno poboljšanje funkcije tretiranog segmenta tijela koje indirektno djeluje na druge organske sisteme. Program kineziterapije i rehabilitacije obuhvata sljedeće:
  Rehabilitacija povreda i preloma koštano-mišićnog sistema,
  program liječenja kontraktura zglobova,
  vježbe za degenerativne procese zglobova,
  postoperativni programi rehabilitacije endoproteza zgloba kuka i koljena,
  postoperativni programi rehabilitacije rekonstrukcije meniskusa i ligamenata koljena,
  vježbe za korekciju posture,
  vježbe za korekciju deformiteta kičmenog stuba,
  vježbe za korekciju deformiteta zglobova gornjih i donjih ekstremiteta,
  vježbe za korekciju krivog vrata (Torticolis),
  vježbe kod bolnih stanja zglobova i kičmenog stuba,
  vježbe za poboljšanje opšteg kondicionog stanja,
  vježbe za poboljšanje svakodnevnih životnih aktivnosti osoba treće životne dobi,
  vježbe za korekciju hoda.


Edukacija pacijenata

Edukacija pacijenata s ciljem njihovog daljeg provođenja u kućnom programu, jer svaki pacijent treba biti upoznat sa svojim zdravstvenim problemom kako bi ga zajednički što lakše i brže riješili. Tjelesna vježba, vježbe istezanja i jačanja kroz individualni pristup u radu s pacijentom, sastavni su dio fizikalne terapije kao glavni preduslov prevencije, stabilizacije i dugoročnog održavanja fizikalnom terapijom postignutih efekata.